Stresul în munca traducătorului
Așteptarea dinainte de START
La început, el trebuie să aștepte. Întrucât viața unui traducător freelancer este precum geneza inversă: 6 zile de « repaos », o zi de muncă. Numai că acest « repaos » înainte de muncă traducătorului nu îi pică deloc bine.
Este un fel de șomaj tehnic, plin de incertitudini și de minute bune de așteptare a unui e-mail sau telefon din partea unui client sau a unui birou de traduceri. Și deodată, în general la sfârșitul celei de-a șasea zi, mesajul cu pricina ajunge. Aleluiaaaaaaa! La treabă!
Dintr-un stres în altul
Stresul așteptării ia locul stresului cu deadline-ul. În timp ce traducătorul își deschide mândru toate programele de lucru pe care le va utiliza spre a finaliza cu brio glorioasa sarcină intelectuală, el își face socoteala (mental, ceea ce nu este ușor, căci traducătorul este înainte de toate un literar): 45.145 caractere cu spații, pot să fac X pagini pe oră, rezultă Y ore de muncă și am Y-4 ore pentru a preda traducerea proiectului. Șterg câteva ore de somn pe ici pe colo și crește astfel un pic productivitatea și brusc devine aproape posibil.
Dușmanii unui traducător
Aproape posibil și totul se va sfârși cu bine. Ceea ce implică:
… și alergarea spre marele FINAL
Să presupunem că totul merge conform planului. Ora de predare sosește, dă click pe « Trimite »: traducerea financiară, medicală, juridică sau ce a fost ea a fost predată în bună formă. Traducătorul își amintește brusc că are o coloană vertebrală și că se ridică cu dificultate de pe scaunul de lucru. Apoi se îndreaptă spre pat sau spre orice altă suprafața mai mult sau mai puțin matlasată unde se prăbușește ca un naufragiat pe o plajă cu nisip fierbinte.
Începe astfel fază de recuperare: eroul-traducător va încerca acum să își recupereze forțele și banii pe care trebuie să îi primească pentru munca depusă.
Inclusiv la sfârșit el trebuie să aștepte… Dar asta e o altă poveste…Profesia de traducător nu este deloc ușoară…
Exercițiu practic (Nelly Balode)
Răspundeți la următoarele întrebări:
1. Fără să stai prea mult să te gandeşti, scrie un număr de la unu la zece care să reflecte cat de stresat te-ai simţit in ultima vreme.
2. Acum notează toţi factorii de stres care e posibil să fi contribuit la acest nivel de stres. Alocă-le un număr intre unu şi zece in funcţie de cat de mult stres determină evocarea fiecăruia.
De exemplu:
a. Clientul/Şeful impune termene nerealiste de atingere a obiectivelor - (7)
b. Certuri cu colegul (fiul adolescent, părinții etc) - (5)
c. Nu pot să plătesc facturile - (9)
d. Părintele mai in varstă are nevoie de spitalizare - (8)
e. Trebuie să imi fac timp să cumpăr un cadou cuiva - (3)
Lista ta poate să fie mai lungă sau mai scurtă – chiar şi lucrurile mai puţin importante pot fi stresante: să descoperi că nu mai ai lapte cand copiii vor cereale cu lapte la micul dejun! Toţi aceşti factori de stres mărunţi ce se adună pe parcursul unei zile pot să ne supere serios.
3. Scrie cum te fac să te simţi factorii de stres pe care i-ai notat inainte. Ce simptome ai – fizice, emoţionale, mentale, sociale.
De exemplu:
Simptome fizice: palme umede, dureri de cap, dureri de stomac.
Simptome emoţionale: sunt cu lacrimile in ochi, imi vine să mă dau cu capul de pereţi.
Simptome mentale: minte inceţoşată, mă concentrez cu greutate.
Simptome sociale: mă ingrijorează că nu pot să mai fac faţă sarcinilor de serviciu, că şeful mă va critica şi s-ar putea chiar să mă dea afară.
4. După ce te gandeşti la răspunsurile pe care le-ai dat şi parcurgi descrierea de mai jos, plasează-te undeva pe termometrul pentru stres.
37oC – Temperatura ta este normală. Te simţi relaxat, odihnit şi plin de vigoare. Iţi place să te
recreezi. Iţi faci timp să reflectezi la ceea ce ţi se intamplă. Nu manifeşti simptome – fizice, mentale, emoţionale, sociale – care au legătură cu stresul. Te simţi bine.
37,8oC – Ai un stres uşor şi cateva simptome care au legătură cu stresul – o oarecare inţepeneală a muşchilor cefei, indigestie. E posibil să te simţi cand extrem, cand doar uşor obosit. Stresul nu iţi afectează prea mult bucuria de a fi, claritatea gandirii sau capacitatea de muncă.
38,3oC – Ai un stres moderat. Corpul iţi este afectat in toate aspectele – fizic, mental, emoţional şi social. Te simţi ceva mai obosit. Responsabilităţile ţi se par poveri care iţi pot afecta echilibrul general.
38,9oC – Ai un stres serios. Eşti iritabil şi stresul te afectează foarte mult. Corpul şi mintea fac vizibile efectele stresului. Nu poţi să gandeşti la fel de clar ca de obicei. Te simţi oarecum obosit şi epuizat in cea mai mare parte a timpului. Te ingrijorează faptul că, dacă mai apar cateva sarcini, s-ar putea să o iei la vale.
39,4oC – Te apropii de niveluri foarte periculoase de stres. Corpul şi mintea sunt serios afectate de simptome datorate stresului. Incă o sursă de stres şi e posibil să clachezi. Te simţi epuizat mai tot timpul. Mai ales responsabilităţile curente iţi provoacă o stare de disconfort. Conştient sau inconştient, cauţi căi de scăpare.
40oC – sau mai mult – Eşti intoxicat cu stres. Ai o boală datorată stresului. Ştii că multe simptome din corpul şi mintea ta sunt cauzate de stres. Nu vezi cum să stopezi stresul. Iţi e teamă de ceea ce ar putea să urmeze. Eşti epuizat. Activităţile cotidiene, obişnuite, sunt serios compromise. Ai nevoie de medicamente ca să faci faţă situaţiei şi să dormi. Incă un factor de stres şi eşti terminat.
Exercițiu practic No 1 (Nelly Balode)
Afirmațiile expuse mai jos sunt proprii majorității angajaților. Care din ele vă sunt proprii și Dumneavoastră? Expuneți-va opinia vis-a-vis de impactul lor asupra activității/performanței în muncă.
Exercițiu practic No 2 (Nelly Balode)
Mai jos sunt redate un șir de propoziții deschise pe care, vă rugăm, să le completați. Mulțumim anticipat.
Exercițiu practic No 3 (Nelly Balode)
Șase arii ale activității de muncă care pot determina incongruența dintre persoană și muncă
Șare arii ale activității de muncă care pot determina incongruența dintre persoană și muncă
Sarcina:
Discutați în grup și identificați acele arii în activitatea Dumneavoastră de muncă, care vă crează sentimental de incongruență. Cum se manifestă această incongruență în cazul Dumneavoastră concret?