Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Traducătorului - The Association of Professional Translators of Moldova (ATP)

ASOCIAȚIA TRADUCĂTORILOR PROFESIONIȘTI DIN MOLDOVA
O abordare profesionistă a comunicării interumane

Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Traducătorului

Ziua Internaţională a Traducătorului este marcată anual la 30 septembrie. În acest an, Asociaţia Traducătorilor Profesionişti din Republica Moldova au împlinit 20 de ani de activitate. Ce presupune profesia de traducător şi cât de important este acest domeniu pentru ţara noastră aflăm din subiectul realizat de Radio Moldova Actualităţi

În cei 20 de ani de activitate, Asociația Traducătorilor Profesioniști a reușit să instruiască generații de traducători, să cultive corectitudinea unei traduceri calitative și să promoveze adevărații profesioniști. Acestă meserie nu poate să o exercite oricine sau a cunoaște o limbă străină nu însemnă că ești deja traducător, spune spune președintele Asociației, Eleonora Ruscac.

Meseria de traducător este tot mai solicitată în Republica Moldova, susține avocatul Eduar Digore. Migrația, investițiile străine și domeniul juridic au tot mai multă nevoie de traducători profesioniști.

De traducător depinde cum este înțeles mesajul fie că vorbim de domeniul social, economic sau cel politic, spune Valentin Reabțov, care lucrează în acest domeniu, în Parlamentul Republicii Moldova, de 28 de ani.

Ziua Internaţională a Traducătorilor a fost marcată pentru prima dată în anul 1991 de către Federaţia Internaţională a Traducătorilor (FIT) sub egida UNESCO și este celebrată anual pe data de 30 septembrie, pentru a sublinia importanţa profesiei de traducător şi a multilingvismului.

În Republica Moldova, Asociaţia Traducătorilor Profesionişti a fondată în ianuarie 1998. Rolul Asociației este să asigure legătura şi colaborarea între traducătorii profesionişti de toate profilurile în vederea promovării serviciilor de traducere şi interpretare de calitate înaltă atât în tara noastră, cât şi în afara hotarelor ei.

http://trm.md/ro/social/astazi-este-marcata-ziua-internationala-a-traducatorului/

Categorie: Opinii şi articole