Un eveniment dedicat aniversării ATP - The Association of Professional Translators of Moldova (ATP)

ASOCIAȚIA TRADUCĂTORILOR PROFESIONIȘTI DIN MOLDOVA
O abordare profesionistă a comunicării interumane

 • Protecţia profesiei
  Protecţia profesiei Protejarea drepturilor profesionale în activitatea de traducător / interpret
 • Luarea deciziilor
  Luarea deciziilor Capacitate de participare la procesul de luare de decizii în domeniul traducerilor / interpretării
 • Informare
  Informare Informare la zi cu privire la evenimentele importante din domeniul traducerilor / interpretării
 • Prezență
  Prezență Capacitate mărita de promovare pe piața traducerilor prin intermediul contului individual de pe site-ul asociației
 • Lucru în echipă
  Lucru în echipă Susţinere din partea colegilor profesionişti, schimb de experienţă între colegi
 • Instruirea continuă
  Instruirea continuă Participarea la evenimente şi sesiuni de instruire organizate de ATP Moldova
 • Cooperare
  Cooperare Menţinerea unor relaţii de colaborare cu asociaţiile din ţară şi de peste hotare

Asociația Traducătorilor Profesionişti

Asociaţia Traducătorilor Profesionişti din Republica Moldova (ATP Moldova) este o organizaţie non-guvernamentală non-profit, fondată în ianuarie 1998. Rolul cheie al ATP Moldova este să asigure legătura şi colaborarea între traducătorii profesionişti de toate profilurile în vederea promovării serviciilor de traducere şi interpretare de calitate înaltă atât în Republica Moldova, cât şi în afara hotarelor ei.

În conformitate cu  misiunea sa, Asociaţia Traducătorilor Profesionişti din Republica Moldova (ATP) reprezintă profesia de traducător / interpret în Republică şi în străinătate, organizează seminare şi ateliere de lucru în vederea asigurării instruirii continue a membrilor săi şi prestează consultaţii şi servicii de referinţă persoanelor şi organizațiilor interesate. Printre activitățile importante ale ATP Moldova figurează, de asemenea, şi instruirea tinerilor interpreţi şi traducători, precum şi organizarea unor evenimente de comunicare şi schimb de experienţă cu alţi actori din domeniu.

Vezi detalii...

Căutare traducători

ACTIVITĂȚI

Un eveniment dedicat aniversării ATP

Aniversarea a 20-ea de la fondarea Asociației Traducătorilor Profesioniști din Moldova (ATP Moldova) a fost marcată la 29 septembrie curent în cadrul unui eveniment festiv.

În discursul său la inaugurare, Eleonora Rusnac, care este  președinta ATP de la fondarea acestei entități, a evocat momentele cele mai importante din „biografia” Asociației. Astfel, dnei a amintit că Asociația Traducătorilor Profesioniști a fost  constituită pe 23 ianuarie 1998 fiind fondată de câțiva traducători, în număr de 17 persoane, care activau la acel moment  în domeniu, iar la 11 martie 1998  Ministerul Justiției a eliberat certificatul de înregistrare al ATP.

Eleonora Rusnac a relatat  despre instruirile și școlarizările organizate de ATP pentru membrii săi, dar și pentru novicii care abia încearcă să acceadă  în această profesie:  prelegeri despre cele mai frecvente greșeli de limbă organizate cu implicarea doctorului habilitat în filologie, conferenţiarului universitar Irina Condrea și a regretatului  profesor, lingvist şi publicist Ion Melniciuc,  cursuri dedicate  aspectelor de traducere literară și publicistică  cu  participarea scriitorilor Vlad Pohilă  și Emilian Galaicu-Păun,   a traducătoarei și ziaristei Eugenia David.  Un loc aparte în eforturile de instruire a traducătorilor și  interpreților îi revine  Școlii Traducătorului Profesionist ajunsă deja la șaptea ediție. Numărul persoanelor instruite a depășit câteva sute, feedbackul din partea discipolilor a fost de fiecare dată    unul pozitiv, iar   cel mai îmbucurător este faptul că mulți dintre actualii membrii ai Asociației au fost în trecut participanți la aceste cursuri de instruire.

În încheiere Eleonora Rusnac a adresat  felicitări tuturor traducătorilor și interpreților prezenți la  eveniment și celor care din varii motive nu au putut  participa cu ocazia Zilei Internaționale a Traducerii marcată anual la 30 septembrie.

La evenimentul aniversar au  fost prezenți și mai mulți invitați de onoare, inclusiv,    Valeria Biagiotti, Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Italiei în Republica Moldova, Ion Stăvilă, fostul ambasador al Republicii Moldova în Ucraina,   traducătorul Valentin Reabțov, Elena David, președinta Uniunii Traducătorilor Autorizați din Moldova, Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice (IPP), avocatul Eduard Digore.

Astfel, Ion Stăvilă le-a împărtășit celor prezenți câte ceva din experiența sa de interacțiune cu traducătorii și interpreții în cadrul activității  desfășurate în domeniul diplomatic.

Avocatul Eduard Digore a menționat importanța asocierii profesioniștilor din domeniul traducerii și interpretariatului pentru  a-și promova și apăra în comun interesele în relațiile cu eventualii clienți și cu autoritățile, dar și pentru a obține o reglementare legislativă adecvată a acestei profesii.

Elena David, președinta Uniunii Traducătorilor Autorizați din Moldova, a ținut să felicite colegii din ATP Moldova, urându-le succese și realizări frumoase în activitate.

Asociaţia Traducătorilor Profesionişti din Republica Moldova este o organizaţie non-guvernamentală non-profit, fondată în ianuarie 1998. Rolul cheie al ATP Moldova este să asigure legătura şi colaborarea între traducătorii profesionişti de toate profilurile în vederea promovării serviciilor de traducere şi interpretare de calitate înaltă atât în Republica Moldova, cât şi în afara hotarelor ei. În prezent, ATP Moldova întrunește peste 50 de membri.

Filmulet Aniversar

Prezentare PowerPoint

ȘTIRI 

Metodă de predare a limbii engleze bazată pe logică

Tatiana Durâmanova, membru АТР Мoldova, a elaborat o metodă de predare a limbii engleze bazată pe logica formală. Mai multe detalii găsiţi aici.

Felicitări pentru Olesea Bodean-Vozian cu ocazia susținerei tezei de doctor în filologie

Pe data de 27 februarie, anul curent, colega noastră, Olesea Bodean-Vozian, a susținut cu succes teza cu titlul „Specificul conceptualizării mișcării în limbile engleză și română: paralele tipologice și discursive (în baza textului narativ)”. Mai multe detalii găsiți aici.

Summer retreat, un eveniment de instruire organizat pentru membrii ATP Moldova

ATP Moldova a organizat recent pentru membrii săi un eveniment de tip retreat. Mai multe detalii găsiți aici.

Și-a reluat activitatea Şcoala Traducătorului Profesionist

Şcoala Traducătorului Profesionist ajunsă la cea de a șaptea ediție este organizată în anul curent de Asociația Traducătorilor Profesioniști din Moldova. Mai multe detalii găsiți aici.