Statutul ATP Moldova
Capitolul I: PRINCIPII GENERALE
Articolul 1: Statutul juridic
Asociaţia Traducătorilor Profesionişti din Moldova (ATP Moldova) (mai departe în text Asociaţia) reprezintă o organizaţie republicană independentă, neguvernamentală, non-profit, fără obiective politice. Asociaţia este persoană juridică, înregistrată în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova.
Articolul 2: Denumirea
Denumirea deplină a Asociaţiei este Asociaţia Traducătorilor Profesionişti din Moldova.
Articolul 3: Constituirea
Asociaţia se constituie de membrii fondatori, numele cărora sunt indicate în lista anexată la procesul verbal al Adunării Generale de Constituire. Asociația își desfășoară activitatea în baza legislaţiei generale în vigoare a Republicii Moldova, Legii cu privire la organizaţiile obşteşti şi prevederile prezentului Statut.
Asociaţia dispune de ştampilă, emblemă, bilanţ financiar propriu, cont bancar în lei şi în valută străină.
Articolul 4: Zona de activitate
Zona geografică de activitate a membrilor Asociaţiei cuprinde teritoriul Republicii Moldova și în alte ţări, la solicitare.
Articolul 5: Sediul şi adresa
Sediul Asociaţiei şi adresa poştală sunt:
Kogălniceanu 54
MD – 2012 Chișinău
Republica Moldova,
Tel.: 373 22 22 13 03; 068922002
În baza unei hotărâri a Consiliului de Conducere, aprobată de Adunarea Generală, Asociaţia îşi poate schimba adresa şi sediul în limitele geografice de activitate, după cum se specifică în Articolul 4 al prezentului Statut.
Articolul 6: Durata de activitatea
Asociaţia va desfăşura activitate pe o perioadă nelimitată, începând cu data înregistrării ei. Încheierea activităţii Asociaţiei poate avea loc în orişice moment în baza unei hotărâri a Adunării Generale.
CAPITOLUL II. SCOPUL, OBIECTIVELE ŞI FUNCŢIILE ASOCIAŢIEI
Articolul 7: Scopul Asociaţiei
Scopul Asociaţiei este asigurarea profesionalismului în activitatea de interpretare şi traducere.
Articolul 8: Obiectivele asociaţiei
Obiectivele principale ale Asociaţiei vor fi realizate de membrii săi, care împărtăşesc convingeri comune şi sunt următoarele:
Articolul 9: Tipurile de activitate
Pentru realizarea scopului şi obiectivelor propuse Asociaţia desfăşoară următoarele tipuri de activitate:
CAPITOLUL III. PATRIMONIUL
Articolul 10: Proprietatea Asociaţiei
Resursele Asociaţiei Traducătorilor Profesionişti din Moldova vor include următoarele:
CAPITOUL IV: DREPTRURI ŞI OBLIGAŢII
Articolul 11: Drepturile Asociaţiei
Asociaţia este investită cu următoarele drepturi:
Articolul 12: Afilierea membrilor
Ținând cont de principiile democratice, Asociaţia se angajează să respecte următoarele reguli:
Articolul 13: Statutul de membru
Membru al Asociaţiei este persoana care:
Articolul 14: Drepturile membrului
Fiecare membru al Asociaţiei beneficiază de următoarele drepturi:
Articolul 15: Încetarea statutului de membru al Asociaţiei
Statutul de membru al Asociaţiei încetează în rezultatul unei demisionări, aprobate de Consiliul de Conducere, sau în urma destituirii din membru în baza unei hotărâri luate de Consiliul de Conducere.
Destituirea unui membru se face prin retragerea carnetului de membru și iradierea din lista membrilor Asociației în baza unor motive argumentate şi are loc în următoarele cazuri: (modificat în baza hotărârii Adunării Generale a ATP din 09.02.2019)
CAPITOLUL V: ORGANE DE CONDUCERE ŞI CONTROL
Articolul 16: Structura organelor
Conducerea Asociaţiei se efectuează pe principii democratice şi colegiale. Structurile organizaţionale ale Asociaţiei sunt:
Articolul 17: Adunarea Generală
Adunarea Generală constituie o reuniune a membrilor Asociaţiei Traducătorilor Profesionişti din Moldova întruniţi şi convocaţi cu acest scop şi dispune de următoarele împuterniciri:
Articolul 18: Funcţionarea Adunării Generale
Adunarea Generală a membrilor se convoacă de Consiliul de Conducere în baza unei agende aprobate de acesta. Adunarea Generală a membrilor se convoacă cel puţin odată pe an. La cererea majorităţii simple a membrilor săi, Adunarea Generală poate fi convocată într-o sesiune extraordinară. Obiectele dezbaterilor în timpul sesiunii extraordinare vor constitui doar chestiunile menţionate în anunţul de convocare a Adunării Generale Extraordinare.
Adunarea Generală sau Adunarea Generală extraordinară se consideră valabil întrunită, dacă la ea este prezentă majoritatea simplă a membrilor săi. În absenţa acestui cvorum se convoacă o a doua Adunare, aceasta din urmă fiind valabil întrunită, indiferent de numărul membrilor prezenţi la Adunare.
Toate deciziile se iau cu o majoritate absolută de voturi exprimate prin vot deschis de membrii Asociaţiei prezenţi la întrunire, cu excepţia chestiunilor ce ţin de modificarea și completarea prezentului Statut, caz în care hotărârile se iau cu o majoritate de două treimi din numărul voturilor exprimate prin vot deschis de membrii Asociaţiei prezenţi la întrunire. În cazul unei parităţi de voturi, votul preşedintelui Consiliului de Conducere va fi decisiv.
Toate deciziile luate de Adunarea Generală, convocată în sesiune ordinară sau extraordinară, se vor documenta prin procesele verbale ale sesiunilor.
Articolul 19: Președintele ATP Moldova și Consiliul de Conducere
1. Președintele Consiliului de Conducere se alege de Adunarea Generală, și în mod automat, exercită, funcția de Președinte al Asociaţiei. (modificat în baza hotărârii Adunării Generale a ATP din 08.02.2014).
2. Președintele:
3. Consiliul de Conducere al Asociaţiei se alege de Adunarea Generală a Asociaţiei şi este format dintr-un număr impar, nu mai mic de cinci persoane.
Membrii Consiliului de Conducere se aleg doar dintre membrii Asociaţiei în limitele prevederilor Articolului 13 al prezentului Statut. Mandatul Consiliului de Conducere și respectiv al unui membru al CC este valabil pentru o perioadă de trei ani. (modificat în baza hotărârii Adunării Generale a ATP Moldova din 09.02.2019).
Consiliul de Conducere are competenţa de a asigura o bună funcţionare şi o gestionare adecvată a Asociaţiei. În contextul dat Consiliul are următoarele obligaţii:
Articolul 20: Prevederi speciale
Un membru al Consiliului de Conducere poate demisiona din funcţia deţinută în baza unei cereri în scris prezentată Consiliului şi aprobată de către acesta.
Un membru al Consiliului de Conducere poate fi destituit din funcţie în conformitate cu prevederile Articolului 13 al prezentului Statut. Un membru al Consiliului de Conducere poate fi destituit doar în baza unei hotărâri adoptate de Adunarea Generală.
În cazul existenţei unui loc vacant în Consiliul de Conducere, membrii acestuia pot numi în funcţie, în conformitate cu Articolul 17, o nouă persoană pentru perioada rămasă până la sfârşitul mandatului. Numirea în funcţie se aprobă la următoarea Adunare Generală.
Un membru al Consiliului de Conducere al Asociaţiei poate beneficia de motivații în formă de reducere a mărimii cotizației de membru sau de acordare a altor mențiuni (vizite de studiu, onorarii, etc.).
În mod similar pot beneficia de motivații și membrii Asociației care realizează activități cu implicarea unor eforturi semnificative. (modificat în baza hotărârii Adunării Generale a ATP Moldova din 09.02.2019).
Articolul 21: Funcţionarea Consiliului de Conducere
Consiliul de Conducere creează Comisia de Atestare şi alte comisii necesare pentru realizarea obiectivelor asociaţiei.
Consiliul de Conducere se convoacă periodic în şedinţe de către preşedintele acestuia (Președintele ATP Moldova), sau la cererea majorităţii simple a membrilor Consiliului de Conducere.
Dezbaterile şi hotărârile Consiliului sunt considerate valabile, dacă la şedinţele acestuia este prezentă majoritatea simplă a membrilor acestuia.
Toate deciziile în cadrul şedinţelor Consiliului de Conducere se iau cu o majoritate simplă a voturilor exprimate prin vot deschis de membrii Consiliului de Conducere prezenţi la întrunire. În cazul unei parităţi de voturi, votul preşedintelui Consiliului de Conducere se va considera decisiv.
Toate deciziile luate de Consiliul de Conducere vor fi fixate în procese verbale ale şedinţelor respective cu punerea lor ulterioară la dispoziţia membrilor pentru luare de cunoştinţă.
Articolul 22: Consiliul de Supraveghere
Controlul asupra stării financiare şi a activităţii Asociaţiei este efectuat de Adunarea Generală prin intermediul Consiliului de Supraveghere, în număr de trei persoane, ales de Adunarea Generală pe un termen de trei ani. Membrii Consiliului de Conducere nu pot face parte din componenţa Consiliului de Supraveghere.
Consiliul de Supraveghere dispune de dreptul de a cere şi de a primi informaţie de la Consiliul de Conducere şi preşedintele acestuia privind activitatea lor pe o perioadă concretă, să ia cunoştinţă de toate actele şi documentele ce vizează activitatea Asociaţiei. Controlul de către Consiliul de Supraveghere se efectuează o dată pe an, iar în caz de necesitate şi mai des.
Rezultatele controlului efectuat de către Consiliul de Supraveghere asupra respectării Statutului, cât şi a tuturor actelor ce ţin de activitatea Asociaţiei sânt prezentate în formă de dare de seamă la Adunarea Generală a Asociaţiei.
CAPITOLUL VI. PREVEDERI FINALE
Articolul 23: Dizolvarea şi lichidarea
Dizolvarea sau lichidarea Asociaţiei se aprobă printr-o hotărâre luată cu o majoritate de 2/3 din voturile exprimate prin vot deschis de membrii Asociaţiei prezenţi la sesiunea ordinară sau extraordinară a Adunării Generale a membrilor.
Asociaţia poate fi lichidată şi prin decizia instanţei de judecată în cazurile şi în modul stabilit de legislaţia în vigoare.
Bunurile Asociaţiei lichidate pot fi utilizate în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi pentru realizarea scopurilor statutare.
Articolul 24: Depunerea Statutului
Prezentul Statut se întocmeşte în cinci exemplare, toate egal valabile.
La Statut se anexează lista membrilor fondatori şi lista membrilor Consiliului de Conducere al Asociaţiei Traducătorilor Profesionişti din Moldova cu indicarea adreselor şi funcţiilor acestora.
Articolul 25: Adoptarea Statutului
Prezentul Statut a fost adoptat de Adunarea Generală de Constituire a Asociaţiei Traducătorilor Profesionişti din Moldova (ATP Moldova), întrunită în oraşul Chişinău, la data de 23 ianuarie 1998.