Sărbătorile de iarnă în cadrul Asociației Traducătorilor Profesioniști din Moldova - The Association of Professional Translators of Moldova (ATP)

ASOCIAȚIA TRADUCĂTORILOR PROFESIONIȘTI DIN MOLDOVA
O abordare profesionistă a comunicării interumane

Sărbătorile de iarnă în cadrul Asociației Traducătorilor Profesioniști din Moldova

În fiecare an, și din ce în ce mai numeroși, noi cei din Asociația Traducătorilor Profesioniști, ne adunăm să sărbătorim împreună sărbătorile de iarnă. Și ne bucurăm să ne revedem, să depănăm amintiri, să glumim, să colindăm, să constatăm cât de mult au crescut copiii noștri și, în general, să petrecem și noi, cum petrec mulți alți oameni de sărbători.

Anul acesta a fost la fel de plăcut ca altădată și totuși a fost diferit. Au fost surprize din partea fiecărui participant, care s-au materializat în cadouri mici puse sub brăduț și destinate colegilor. A avut loc descoperirea unor talente nebănuite la colegii noștri. De exemplu, Maria Muleavin (Pelin), împreună cu sora ei Veronica, ne-au cântat mai multe cântece cu acompaniament de chitară. Surpriza următoare a venit din partea Svetlanei Ivașcenco, recent devenită membră a Asociației, care s-a dovedit, totodată, o persoană foarte pricepută în croșetare și care a dăruit colegilor, cu generozitate neprefăcută, lucrări de ale sale.

Copiii, ca întotdeauna, ne-au uimit cu prestațiile lor. Nepoțeii Elenei Bivol au fost cei mai curajoși și au deschis gala artiștilor amatori. A urmat apoi Sandu Conovca, care ne-a colindat, ne-a spus versuri și chiar ne-a povestit istoria Crăciunului într-o versiune actualizată vremurilor de azi. Sora lui, Marina Conovca, devenită între timp domnișoară, nu a mai păstrat nimic din neastâmpărul de altă dată. Dimpotrivă, foarte serioasă și focalizată, ne-a recitat versuri profunde ce se potriveau evenimentului.

Frații Tudor și Cristian Cozma, băieții colegei noastre Diana Șestacovshi, au fost mai șireți și nu ne-au colindat pe viu ci ne-au delectat cu demonstrarea unei prestații dea lor, imprimată în timpul festivităților din cadrul liceului la care studiază. Familia Сozma-Șestacovschi a fost prezentă in corpore la evenimentul nostru. A câta oară domnul Artur Cozma ne ajută în organizarea evenimentelor de acest gen! Altfel cum am fi putut noi să ne delectăm cu un vin fiert delicios! Îi mulțumim din toată inima.

Noi, toți ceilalți, nu ne-am lăsat mai prejos de copii și am colindat cum am putut. Și a ieșit chiar foarte bine, mai ales că organizatorii (o să-i numim mai jos) s-au îngrijit să avem la dispoziție textele mai multor colinde. Cel mai frumos a fost colindul ”O brad frumos”, care a fost interpretat în mai multe limbi, cum era normal să răsune într-un grup multilingv de traducători.

A fost foarte mișcător faptul că câțiva dintre colegii noștri au ținut să ne comunice fapte importante din viața lor, atât cele îmbucurătoare cât și unele care le-au cauzat tristețe. Anume așa se procedează între prietenii buni, cum a devenit și relația dintre membrii Asociației, cultivată cu stăruință dea lungul anilor.

Și acum a venit timpul mulțumirilor, poate un pic întârziate dar, cum spune proverbul – mai bine mai târziu decât niciodată. Membrii Consiliului de Conducere Alina Abramovici, Diana Șestacovschi, Ala Mătăsaru s-au manifestat ca niște albinuțe harnice, care în câteva ore au pregătit masă cu de toate și au decorat-o cu multă inspirație. Bineînțeles, că mulți dintre participanți au sporit considerabil abundența bunătăților de pe masă, cum facem de obicei. În pregătirea acestei mese de sărbătoare s-a simțit foarte mult și contribuția mânuțelor pricepute ale secretarei noastre Nadejda Pojoga.

Și uite așa, cu forțe comune, am reușit să ne creăm o dispoziție de sărbătoare cu trăiri deosebite. Concluzia principală, care s-a adeverit pe deplin, a fost că cea mai plăcută sărbătoare este cea petrecută cu oamenii dragi și cu participarea tuturor.

Eleonora Rusnac,
Președintele de Onoare al ATP Moldova

Categorie: Activitati