Articole şi opinii - The Association of Professional Translators of Moldova (ATP)

ASOCIAȚIA TRADUCĂTORILOR PROFESIONIȘTI DIN MOLDOVA
O abordare profesionistă a comunicării interumane

Prezentare Viorel Rusu

1. Modul de calculare și raportare a impozitului pe venit - subiect de care sunt interesați traducătorii care activează in baza contractelor de servicii pe termen scurt, cu mai mult de 2 angajatori pe an, și mai ales cei cu angajatori care nu achită impozitele la sursă.
Conform Codului fiscal (art. 5 pct. 36) activitatea traducătorilor se referă la servicii profesionale, care pot prestate în cadrul raporturilor de muncă sau individual prin contracte de prestări servicii. În cadrul raporturilor de muncă impozitul pe venit se achită la sursă, adică de către angajator. În cazul contractelor de prestări servicii se aplică prevederile art. 90 adică cel care achită plățile trebuie să rețină 12 % din sumă îndreptată spere plată.

Vezi detalii...

Opinii şi articole

Un eveniment dedicat aniversării ATP

Aniversarea a 20-ea de la fondarea Asociației Traducătorilor Profesioniști din Moldova (ATP Moldova) a fost marcată la 29 septembrie curent în cadrul unui eveniment festiv.

În discursul său la inaugurare, Eleonora Rusnac, care este  președinta ATP de la fondarea acestei entități, a evocat momentele cele mai importante din „biografia” Asociației. Astfel, dnei a amintit că Asociația Traducătorilor Profesioniști a fost  constituită pe 23 ianuarie 1998 fiind fondată de câțiva traducători, în număr de 17 persoane, care activau la acel moment  în domeniu, iar la 11 martie 1998  Ministerul Justiției a eliberat certificatul de înregistrare al ATP.

Vezi detalii...

Opinii şi articole

Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Traducătorului

Ziua Internaţională a Traducătorului este marcată anual la 30 septembrie. În acest an, Asociaţia Traducătorilor Profesionişti din Republica Moldova au împlinit 20 de ani de activitate. Ce presupune profesia de traducător şi cât de important este acest domeniu pentru ţara noastră aflăm din subiectul realizat de Radio Moldova Actualităţi

Vezi detalii...

Opinii şi articole

„Îi arăt surorii din Dallas (prin Viber) strugurii cu bobițele pline care strălucesc la soare”

Jurnal săptămânal de Eleonora Rusnac.

Născută la 2 octombrie 1950, în satul Echimăuți, raionul Rezina. A absolvit Universitatea de Stat, Facultatea de Limbi Străine în 1973. A activat în calitate de traducător cu abilități conexe de consilier, redactare materiale, procesare a articolelor din presa scrisă, etc. într-un institut de cercetări științifice, la Academia de Științe, în Parlamentul Republicii, etc. Din anul 1995 este traducător liber profesionist și din 1998 este președinte al Asociației Traducătorilor Profesioniști din Moldova. Evită să privească televizorul, fiindcă nu vrea să-i fie influențat modul de gândire. Pentru a-și crea o părere a sa proprie îi place să citească și să discute cu oamenii. Apreciază cumsecădenia și onestitatea oamenilor.

Vezi detalii...

Opinii şi articole

Subcategorii

Pagina 1 din 5